Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Artičoky v talianskej kuchyni

Carciofo di Paestum aneb Paestumský artičok je unikátním produktem Kampánie

Poznáte artičoky (taliansky carciofi) ? Táto zelenina síce na prvý pohľad vyzerá ako veľký bodliak, ale znalci ju považujú za veľkú pochúťku a nedávno bola dokonca označená za tzv. superpotravinu.

 

Podávajú sa jednoducho varené s maslom alebo majonézou, pečené alebo grilované, v cestovinovom šaláte, plnené tuniaka alebo zeleninových zmesí a obľúbené sú aj hotové sterilizované konzervy, ktoré sa dajú okamžite použiť bez ďalšej úpravy.

Artyčok alla Romana, grilované květy artyčoku s olivovým olejem, citronem, česnekem, mátou a kořením

Konzumuje sa krehké "srdce", ktoré sa ukrýva vo veľkom púku pod tvrdými okvetnými lístkami, ktoré sa musí opatrne vybrať a nejedlé chĺpky zo stredu ešte vytrhnúť. Pred varením alebo pečením nechajte očistené srdiečka vo vode s citrónom, aby neztmavli skôrodporúča sa tiež pracovať v gumených rukaviciach (artičoky dosť zafarbia prsty).

Ak ste artičoky ešte nikdy neochutnali, vyskúšajte ich najlepšie v Taliansku (niekde, kde ich skutočne vedia pripraviť) - grilované alebo pečené, prípadne len na pizzi.

 Italské smažené půlky artyčoku s plátky citronu

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku