Podávajú sa jednoducho varené s maslom alebo majonézou, pečené alebo grilované, v cestovinovom šaláte, plnené tuniaka alebo zeleninových zmesí a obľúbené sú aj hotové sterilizované konzervy, ktoré sa dajú okamžite použiť bez ďalšej úpravy.

Konzumuje sa krehké "srdce" ukryté vo veľkom puku pod tvrdými okvetnými lístkami, ktoré sa musia opatrne odstrániť a nejedlé chĺpky zo stredu ešte vytrhnúť. Pred varením alebo pečením nechajte očistené srdiečka vo vode s citrónom, aby neztmavli skôr.odporúča sa tiež pracovať v gumených rukaviciach (artičoky dosť zafarbia prsty).

Ak ste artičoky ešte nikdy neochutnali, vyskúšajte ich najlepšie v Taliansku (niekde, kde ich skutočne vedia pripraviť) - grilované alebo pečené, prípadne len na pizzi.