Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Poznáte artičoky (taliansky carciofi) ? Táto zelenina možno na prvý pohľad vyzerá ako veľký bodliak, ale znalci ju považujú za veľkú pochúťku a nedávno bola dokonca označená za takzvanú superpotravinu.

Podávajú sa jednoducho varené s maslom alebo majonézou, pečené alebo grilované, v cestovinovom šaláte, plnené tuniaka alebo zeleninových zmesí a obľúbené sú aj hotové sterilizované konzervy, ktoré sa dajú okamžite použiť bez ďalšej úpravy.

Artyčok alla Romana, grilované květy artyčoku s olivovým olejem, citronem, česnekem, mátou a kořením

Artičoky

Konzumuje sa krehké "srdce" ukryté vo veľkom puku pod tvrdými okvetnými lístkami, ktoré sa musia opatrne odstrániť a nejedlé chĺpky zo stredu ešte vytrhnúť. Pred varením alebo pečením nechajte očistené srdiečka vo vode s citrónom, aby neztmavli skôr.odporúča sa tiež pracovať v gumených rukaviciach (artičoky dosť zafarbia prsty).

 Italské smažené půlky artyčoku s plátky citronu

Ak ste artičoky ešte nikdy neochutnali, vyskúšajte ich najlepšie v Taliansku (niekde, kde ich skutočne vedia pripraviť) - grilované alebo pečené, prípadne len na pizzi.