Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších a zároveň najobľúbenejších na svete. Základom pre väčšinu jedál sú cestoviny - Taliansko ich má viac než 400 druhov, od jednoduchých špagiet cez tvarované penne alebo farfalle až po plnené ravioli alebo tortellini.
Všetky cestoviny Taliani označujú súhrnne názvom pasta, čerstvé a najchutnejšie potom pasta fresca. Vyrábajú sa zo semolinovej múky (druh tvrdej pšenice) a vody, niekde sa ešte pridávajú vajíčka.
U nás najznámejšie sú klasické špagety (spaghetti), veľmi dobré sú aj dlhé ploché rezance - tagliatelle, linguine alebo fettuccine. Z krátkych tvarovaných sa často pripravujú penne (krátke trubičky), penne rigate (vrúbkované penne), farfalle (motýliky alebo mašličky) a fusili (vretená). Nesmieme zabudnúť na plnené cestoviny: ravioli alebo tortellini, zvyčajne s náplňou z ricotty a špenátu.
Úplne odlišné sú potom gnocchi - mäkké halušky z krupicovo-zemiakového podávané v omáčke.
Cestoviny sa na rozdiel od nás v Taliansku podávajú ako samostatný chod, málokedy ako príloha. Varí sa tzv. al dente - na skus, to znamená, že by nemali byť rozvarené úplne do mäkka. Servírujú sa najčastejšie s omáčkami na paradajkovom (ragú) alebo smotanovom základe, dochutené čerstvými bylinkami (bazalka, rozmarín, tymián, petržlenová vňať alebo oregano) a sypané strúhaným parmezánom.