Starovekí Gréci piekli slané koláče v štýle pizze (ako je dnešná focaccia) a našinázov pravdepodobne pochádza zo slov označujúcich chlieb - pitta alebo picea.
Pizza v dnešnej podobe sa začala piecť na juhu v Neapole v 18. storočí. Pravá neapolská pizza by mala mať maximálne 3 mm hrubé cesto, ktoré sa pečie v peci do chrumkava. Najobľúbenejšia je jednoduchá, ale chutná Margherita - obsahuje len paradajkový základ, mozzarellu, trochu olivového oleja a bazalku. Tento typ bol pomenovaný na počesť manželky kráľa Umberta I. Pizzu pomenovali po Margherite Savojskej, ktorá si na nej veľmi pochutnala počas návštevy Neapola.
Pizzeriu nájdete takmer v každom talianskom letovisku a takmer všade ponúkajú možnosť zabaliť si ju do krabice so sebou. Často tu nájdete aj stánok s pizzou nakrájanou na plátky a predávanou na kusy, takže si môžete dať hneď niekoľko druhov.
Najobľúbenejšie druhy pizze sú:
- Margherita: paradajkový základ, mozzarella, olivový olej a bazalka
- Funghi e prosciuto: paradajkový základ, mozzarella, šunka a huby
- Capricciosa: paradajkový základ, mozzarella, artičoky, šunka, huby a olivy
- Quattro stagioni: paradajkový základ, mozzarella a artičoky, šunka, huby a olivy rozdelené na 4 časti
- Diavola: paradajkový základ, mozzarella a pikantná saláma