Pôvod tiramisu sa spája so severným Talianskom, kde sa tento dezert zrodil ako symbol elegancie a nadčasovosti. Názov doslova znamená "zdvihni ma" - a skutočne, ľahkosť a chuť tiramisu vás povzbudí aj v tých najchmúrnejších dňoch
Príprava tiramisu
Existuje niekoľko možností prípravy, ale všetky chutia absolútne vynikajúco: tiramisu môžete pripraviť vo veľkej mise alebo vo forme s odnímateľným okrajom, prípadne v jednotlivých porciách v malých miskách alebo šálkach.
Základom je klasická dlhá cukrárska piškóta - odborníci odporúčajú tzv. saviardi, čierna káva, taliansky likér Amaretto, čerstvé vajcia, cukor, kakao a predovšetkým krémový taliansky syr mascarpone.
Recept na pravé talianske tiramisu:
- 1 balenie dlhých cukrárskych piškót
- 500 g (dva hrnčeky) mascarpone
- 5 polievkových lyžíc krupicového cukru
- 5 čerstvých vajec (oddelené žĺtky a bielky)
- 0,5 dcl talianskeho likéru Amaretto
- 1 šálka silnej čiernej kávy (môže byť instantná)
- kakao na posypanie, možno nahradiť strúhanou horkou čokoládou
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V inej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, vmiešame mascarpone a nakoniec pomaly pridáme sneh, aby vznikol jemný nadýchaný krém.
Medzitým si pripravte silnú čiernu kávu, ochuťte ju Amarettom a namočte do nej piškóty - nezabudnite rýchlo postupovať, aby sa piškóty nerozmočili. Sušienky naukladajte do formy, jednu vrstvu sušienok, jednu vrstvu krému, potom opäť sušienky a nakoniec poslednú vrstvu krému, ktorú posypte kakaom.
Tiramisu dajte do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne je však cez noc, aby dezert pekne stuhol.
Samozrejme, najlepšie si tiramisu vychutnáte priamo v Taliansku, buď ako dezert po obede alebo večeri v reštaurácii, alebo len tak s kávou v cukrárni počas dňa. Pripravte sa však na to, že každý má svoj obľúbený a zaručene "pravý" recept, takže dezert môže vyzerať a chutiť zakaždým trochu inak - ale samozrejme vždy vynikajúco!