Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Taliansky dezert Tiramisu

Tiramisu

Tento taliansky dezert je symfóniou chutí. Dokonalá kombinácia jemného mascarpone, intenzívnej chuti kávy a jemne opojného dotyku kakaa. Tiramisu.

Pôvod tiramisu sa spája so severným Talianskom, kde sa tento dezert zrodil ako symbol elegancie a nadčasovosti. Názov doslova znamená "zdvihni ma" - a skutočne, ľahkosť a chuť tiramisu vás povzbudí aj v tých najchmúrnejších dňoch

Príprava tiramisu

Existuje niekoľko možností prípravy, ale všetky chutia absolútne vynikajúco: tiramisu môžete pripraviť vo veľkej mise alebo vo forme s odnímateľným okrajom, prípadne v jednotlivých porciách v malých miskách alebo šálkach.

 

Základom je klasická dlhá cukrárska piškóta - odborníci odporúčajú tzv. saviardi, čierna káva, taliansky likér Amaretto, čerstvé vajcia, cukor, kakao a predovšetkým krémový taliansky syr mascarpone.

Tiramisu

Príprava tiramisu je jednoduchá.

Recept na pravé talianske tiramisu:

  1. 1 balenie dlhých cukrárskych piškót
  2. 500 g (dva hrnčeky) mascarpone
  3. 5 polievkových lyžíc krupicového cukru
  4. 5 čerstvých vajec (oddelené žĺtky a bielky)
  5. 0,5 dcl talianskeho likéru Amaretto
  6. 1 šálka silnej čiernej kávy (môže byť instantná)
  7. kakao na posypanie, možno nahradiť strúhanou horkou čokoládou

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. V inej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, vmiešame mascarpone a nakoniec pomaly pridáme sneh, aby vznikol jemný nadýchaný krém.

Medzitým si pripravte silnú čiernu kávu, ochuťte ju Amarettom a namočte do nej piškóty - nezabudnite rýchlo postupovať, aby sa piškóty nerozmočili. Sušienky naukladajte do formy, jednu vrstvu sušienok, jednu vrstvu krému, potom opäť sušienky a nakoniec poslednú vrstvu krému, ktorú posypte kakaom.

 

Tiramisu dajte do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne je však cez noc, aby dezert pekne stuhol.

 

Samozrejme, najlepšie si tiramisu vychutnáte priamo v Taliansku, buď ako dezert po obede alebo večeri v reštaurácii, alebo len tak s kávou v cukrárni počas dňa. Pripravte sa však na to, že každý má svoj obľúbený a zaručene "pravý" recept, takže dezert môže vyzerať a chutiť zakaždým trochu inak - ale samozrejme vždy vynikajúco!

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku