Palmenti di Pietragalla pochádzajú pravdepodobne zo stredoveku, hoci niektoré zdroje naznačujú, že môžu byť ešte staršie. Pravdepodobne ich postavili Francúzi z Provensálska, kde podobné stavby tiež existujú, počas okupácie Apúlie a Abruzz v rokoch 1528 až 1798. Tieto kamenné lisy používali miestni vinári na výrobu vína po celé stáročia. Každý lis je vytesaný do skaly a pozostáva z niekoľkých oddelení, ktoré sa používali na rôzne fázy výroby vína, od drvenia hrozna až po kvasenie muštu.
Tieto lisy nie sú len technickým zariadením, ale aj kultúrnym dedičstvom, ktoré odráža tradície a životný štýl obyvateľov Pietragally a okolitých oblastí. výroba vína bola kľúčovou súčasťou miestneho hospodárstva a kultúry a lisy Palmenti di Pietragalla sú hmatateľným dôkazom tejto bohatej histórie.
Každé palmento je jedinečné, ale väčšina má podobnú základnú štruktúru. Pozostávajú z vyrezávaného žľabu, v ktorom sa drtilo hrozno, a menších nádrží, v ktorých prebiehala fermentácia. Tieto kamenné stavby sú dôkazom zručnosti a znalostí starovekých remeselníkov, ktorí dokázali využiť prírodné prostredie na vytvorenie funkčných a odolných lisov.
Niektoré z týchto lisov sú prepojené kanálmi, ktoré umožňovali prepravu muštu medzi jednotlivými časťami palmenta. Táto prepracovaná architektúra svedčí o vyspelosti vinárskych techník používaných v tejto oblasti.
Dnes sú Palmenti di Pietragalla významnou turistickou atrakciou a miestom, ktoré láka návštevníkov z celého sveta. Návštevníci si môžu prezrieť tieto historické lisy a dozvedieť sa viac o tradičných metódach výroby vína, ktoré sa používali po stáročia. Súčasťou prehliadok sú často ukážky starých techník výroby vína a ochutnávky miestnych vín.
Miestna správa a kultúrne organizácie sa snažia zachovať a propagovať toto jedinečné dedičstvoa preto pravidelne organizujú rôzne podujatia, festivaly a vzdelávacie programy zamerané na Palmenti di Pietragalla.
Palmenti di Pietragalla nie je len historickým miestom, ale aj symbolom kultúrnej identity a hospodárskeho rozvoja regiónu. Oživenie záujmu o tradičné metódy výroby vína pomohlo miestnym vinárom oživiť niektoré staré techniky a začať ich opäť používať pri výrobe moderných vín. Tento návrat ku koreňom pomohol zviditeľniť miestne vína na národnej a medzinárodnej úrovni.