V gastronómii sa termín morské plody v podstate vzťahuje na skupinu potravín živočíšneho pôvodu, ktoré pochádzajú z vodných bezstavovcov, t. j. iných ako ryby. Spôsob ich lovu, ktorý sa líši od bežného rybolovu, je oveľa podobnejší zberu. Do tejto kategórie patria najmä dve veľké čeľade: mäkkýše a kôrovce. Nielen z gastronomického hľadiska sem však patria aj ostnatokožce.
Mäkkýše
Mäkkýše sa zvyčajne definujú ako všetky jedince, ktoré nemajú prirodzenú kostru, ale sú uzavreté v klasickej dvojplášťovej schránke. Ide väčšinou o morské živočíchy, hoci niektoré druhy osídlili aj sladké vody.
Medzi mäkkýše patria mušle, lastúry, hrebenatky, ustrice, hľuzovky atď. Ústrice sa intenzívne chovajú aj v Taliansku. Napríklad ustrice z Caorle sú vysoko cenené a porovnávané s francúzskymi ustricami. Ideálnym miestom na ich porovnanie je reštaurácia Eden v Ottava Presa.
Hlavonožce
Medzi mäkkýše patria aj tzv. hlavonožce, t. j. morské plody s chápadlami (chobotnice, chobotnice a sépie). Odporúčame ich vyskúšať v reštaurácii alebo aj v stánku ako fritto misto, len mierne osolené s trochou citróna.
Tartuffi
Vo Francúzsku sa nazývajú fialky, zatiaľ čo v talianskych reštauráciách ich môžete nájsť na jedálnom lístku ako "morské citróny" (majú naozaj kyslú chuť). V Apúlii, ktorá ich veľa prevzala z Francúzska, sa nazývajú tartuffi (hľuzovky). Tieto morské plody žijú na piesočnatom alebo skalnatom morskom dne a zvonku vyzerajú ako kusy kameňa. Žijú v kolóniách, niektoré môžu byť veľmi početné. Najdôležitejšie však je, že sú jedným z veľkých symbolov známeho a obľúbeného pojmu, ktorý sa v Taliansku nazýva crudo di mare.
Ostnatokožce (morské ježky)
Morské ježovky sa konzumujú najmä pre ich žľazy, ktoré sa často jedia surové alebo sa používajú pri príprave mnohých jedál, ako sú napríklad špagety s morskými ježovkami. Morské ježovky sú tiež jednou zo špecialít, ktoré nenájdete v každej reštaurácii.
Korýši
Medzi kôrovce patria homáre, krevety, langusty a kraby. Určite ste už niekde počuli názov Gambero rosso - okrem toho, že ide o známeho gurmánskeho sprievodcu, je to aj druh veľmi chutných červených kreviet, ktoré môžu dorásť až do veľkosti 20 cm.