Prvé zmienky o Affogato pochádzajú pravdepodobne z druhej polovice 20. storočia. Taliansko, známe svojou kultúrou kávy a zmrzliny, bolo prirodzeným miestom pre vznik tejto kombinácie.
Príprava affogata je veľmi jednoduchá, ale kľúčom je použitie kvalitných surovín. Budete potrebovať:
- 1 až 2 kopčeky kvalitnej vanilkovej alebo smotanovej zmrzliny
- 1 šálku čerstvo pripraveného espressa (25-30 ml)
Postup:
- Pripravte si espresso pomocou kávovaru alebo moka kanvičky
- Do šálky alebo pohára vložte kopček zmrzliny
- Horúce espresso nalejte priamo na zmrzlinu
- Okamžite podávajte
Hoci sa tradičné affogato pripravuje z vanilkovej (alebo smotanovej) zmrzliny a espressa, existuje mnoho variácií, ktoré môžu pridať nové chuťové rozmery:
- Alkoholické Affogato - pridaním likérov, ako sú amaretto, Baileys alebo Kahlúa
- Čokoládové Affogato - s použitím čokoládovej zmrzliny namiesto vanilkovej a posypaním čokoládovými hoblinkami
- Karamelové Affogato - s použitím karamelovej zmrzliny a zaliatím karamelovým sirupom pred pridaním espressa
Affogato sa stalo obľúbeným nielen v Taliansku, ale na celom svete. Mnohé kaviarne a reštaurácie zaraďujú tento dezert do svojich jedálnych lístkov vďaka jeho jednoduchosti a obľúbenosti. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú svoje jedlo zakončiť sladkou bodkou bez pocitu prejedenia.
Či už si ho pripravíte doma, alebo si ho objednáte vo svojej obľúbenej kaviarni, affogato je dezert, ktorý sa oplatí vyskúšať.