Talianska zmrzlina (gelato) je rozhodne najznámejší a najobľúbenejší taliansky dezert, ktorý si na dovolenke proste dať musíte - nie je možné navštíviť Taliansko a neochutnať pritom skvelú zmrzlinu. Obchodíky s touto dobrotou sa nazývajú Gelateria a ponúkajú veľa rôznych príchutí. Najčastejšie je samozrejme klasická vanilková (vaniglia), jahodová (fragola) či lesná zmes (frutti di bosco), citrónová (limone), pistáciová (pistacchio), smotanová (fior di latte), čokoládová (cioccolato), oriešková (nocciola) alebo typicky talianska stracciatella (smotanová s kúskami horkej čokolády).
Za ochutnanie ale stoja aj ďalšie druhy - napr. karamelová panna cotta, sladučká nutellová, tiramisu, lentilková (smarties), sušienková (cookies, kinder), mätová (menta), modrá šmolková (puffo) alebo čokoládová s chilli.
Zmrzlinu si môžete nechať naložiť do kornútku (in cono) alebo do plastového alebo papierového téglika (nella coppetta). Porcie - kopčeky sú väčšie, než dostanete bežne u nás, Talian totiž obvykle z vaničky naberie špachtľou alebo zmrzlinovou naberačkou peknú kôpku, ktorú už potom nijako neoškrabuje ani nezmenšuje.
V posledných rokoch je v Taliansku veľmi populárny tiež mrazený jogurt, kúpite v obchodíku s názvom Yogurteria, kde často v jednom okienku predávajú jogurtovou zmrzlinu a v druhom pečú čerstvé palacinky (crepes) s nutellou.
Nezabudnite ale okrem úžasné zmrzliny ochutnať aj ďalšie vynikajúce talianske dezerty ako je napr .: tiramisu, profitterol, crostata alebo panna cotta.
Ak nemáte priamo chuť na zmrzlinu, ale potrebujete sa osviežiť v horúcom dni niečím veľmi studeným, dajte si ľadovú triešť (granita). Najčastejšie príchute bývajú pomaranč či citrón, kiwi, jahoda, mäta alebo coca-cola.