Tiramisu
Tiramisu je veľmi obľúbený a známy tradičný taliansky dezert. Vyrába sa zo syra mascarpone, ktorý sa zmieša s rozšľahanými vajcami a cukrom. Piškótové koláčiky sa namáčajú do silnej kávy zmiešanej s Amarettom a pokrývajú sapiškótami, krémom, piškótami, posledná vrstva krému sa posype kakaom a nechá sa v chladničke stuhnúť.
Tiramisu je dnes jedným z najznámejších talianskych receptov, ale história moderného receptu siaha až do 70. rokov 20. storočia do okolia mesta Treviso v severnom Taliansku. Podobné recepty sú známe aj z obdobia renesancie a pochádzajú z miest Siena, Florencia a Benátky. Slovo tiramisu je odvodené od tirami su, čo v preklade znamená "zdvihni ma". Vďaka mascarpone je tento dezert jedným z najtučnejších dezertov vôbec.
Profiterole
Ďalším známym talianskym dezertom sú profiterole, ktoré sa zrodili vo Francúzsku, ale ich otcom je Talian. Ten bol jedným z desiatich najlepších talianskych kuchárov, ktorí pracovali na francúzskom dvore. Tento dezert sa vyrába z cesta a nadobro sa udomácnil nielen vo Francúzsku, ale aj v Taliansku.
Profiteroles sa pôvodne podávali ako malé chrumkavé guľôčky plnené sladkými alebo slanými náplňami. V súčasnosti je však najobľúbenejšia sladká verzia - malé cestíčka plnené vanilkovým krémom alebo šľahačkou a poliate bohatou čokoládovou polevou.
Crostata
Crostata je veľmi rozšírený taliansky dezert, ktorý sa zdobí Nutellou, marmeládou alebo rôznym ovocím. Tento dezert má často nadýchaný žĺtkový krém a je ozdobený čerstvým ovocím.
Panna cotta
Hoci sa zdá, že ide o dezert pre náročných gurmánov, jeho pôvod je v talianskej domácej kuchyni, kde sa používajú jednoduché prísady na vytvorenie dokonalej harmónie chutí.panna cotta má svoj pôvod v regióne Piemont na severozápade Talianska.
Panna cotta sa vyrába zo smotany, želatíny a práškového cukru. Smotanu a cukor nalejte do hrnca a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Želatínu namočte do vody a sceďte. Potom ju pridajte do hrnca a nechajte úplne rozpustiť. Smotanu nevarte, udržujte ju pri teplote približne 80 stupňov. Potom zmes nalejte do formy a nechajte ju odstáť v chladničke aspoň 6 hodín. Panna cotta sa môže podávať poliata karamelom.
Talianska zmrzlina
Talianska zmrzlina je pravdepodobne najznámejšia. Pravá talianska zmrzlina sa nevyrába z vody, rastlinných tukov a umelých prísad, ale zo smotany a čerstvého ovocia. Má krémovú chuť a je jedným z hlavných dôvodov obrovského cestovného ruchu v krajine.
Zmrzlina sa podáva v rôznych príchutiach a veľkostiach. Najobľúbenejšie príchute sú jahodová, karamelová, citrónováčokoládová, tiramisu, lieskovooriešková, pistáciová, banánová alebo kokosová.