Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Talianske dezerty

Talianska kuchyňa obsahuje mnoho chutných dezertov, ale najznámejšie sú tiramisu, profitterol, crostata, panna cotta a talianska zmrzlina.

Tiramisu

Tiramisu je veľmi obľúbený a známy tradičný taliansky dezert. Vyrába sa zo syra mascarpone, ktorý sa zmieša s rozšľahanými vajcami a cukrom. Piškótové koláčiky sa namáčajú do silnej kávy zmiešanej s Amarettom a pokrývajú sapiškótami, krémom, piškótami, posledná vrstva krému sa posype kakaom a nechá sa v chladničke stuhnúť.

 

Tiramisu je dnes jedným z najznámejších talianskych receptov, ale história moderného receptu siaha až do 70. rokov 20. storočia do okolia mesta Treviso v severnom Taliansku. Podobné recepty sú známe aj z obdobia renesancie a pochádzajú z miest Siena, Florencia a Benátky. Slovo tiramisu je odvodené od tirami su, čo v preklade znamená "zdvihni ma". Vďaka mascarpone je tento dezert jedným z najtučnejších dezertov vôbec.

tiramisu

Profiterole

Ďalším známym talianskym dezertom sú profiterole, ktoré sa zrodili vo Francúzsku, ale ich otcom je Talian. Ten bol jedným z desiatich najlepších talianskych kuchárov, ktorí pracovali na francúzskom dvore. Tento dezert sa vyrába z cesta a nadobro sa udomácnil nielen vo Francúzsku, ale aj v Taliansku.

 

Profiteroles sa pôvodne podávali ako malé chrumkavé guľôčky plnené sladkými alebo slanými náplňami. V súčasnosti je však najobľúbenejšia sladká verzia - malé cestíčka plnené vanilkovým krémom alebo šľahačkou a poliate bohatou čokoládovou polevou.

Profiterole

profiterole

Crostata

Crostata je veľmi rozšírený taliansky dezert, ktorý sa zdobí Nutellou, marmeládou alebo rôznym ovocím. Tento dezert má často nadýchaný žĺtkový krém a je ozdobený čerstvým ovocím.

Crostata

Panna cotta

Hoci sa zdá, že ide o dezert pre náročných gurmánov, jeho pôvod je v talianskej domácej kuchyni, kde sa používajú jednoduché prísady na vytvorenie dokonalej harmónie chutí.panna cotta má svoj pôvod v regióne Piemont na severozápade Talianska.

 

Panna cotta sa vyrába zo smotany, želatíny a práškového cukru. Smotanu a cukor nalejte do hrnca a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Želatínu namočte do vody a sceďte. Potom ju pridajte do hrnca a nechajte úplne rozpustiť. Smotanu nevarte, udržujte ju pri teplote približne 80 stupňov. Potom zmes nalejte do formy a nechajte ju odstáť v chladničke aspoň 6 hodín. Panna cotta sa môže podávať poliata karamelom.

Panna cotta

panna cotta

Talianska zmrzlina

Talianska zmrzlina je pravdepodobne najznámejšia. Pravá talianska zmrzlina sa nevyrába z vody, rastlinných tukov a umelých prísad, ale zo smotany a čerstvého ovocia. Má krémovú chuť a je jedným z hlavných dôvodov obrovského cestovného ruchu v krajine.

Zmrzlina sa podáva v rôznych príchutiach a veľkostiach. Najobľúbenejšie príchute sú jahodová, karamelová, citrónováčokoládová, tiramisu, lieskovooriešková, pistáciová, banánová alebo kokosová.

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku