Bologna, hlavné mesto regiónu Emilia-Romagna, je svetoznáma svojimi arkádami, stredovekými námestiami, vežami Torre degli Asinelli a Garisenda a ďalšími pamiatkami. Kto však neochutnal miestne tortellini, akoby sa nechumelilo.
V Bologni sa podáva mnoho tradičných jedál: od cotoletta Bolognese (teľací plátok s parmskou šunkou a parmigiano-Reggiano) až po torta di riso (tradičné talianske ryžový koláč) až po slávne vaječné cestoviny, či už tagliatelle al ragù alebo tortellini in brodo. Tortellini sa vždy považovali za čisto bolonské jedlo. Málokto vie, že Bologna a Modena sa stále hádajú o ich pôvode.
Tortellini
To, čo dnes nazývame tortellini (názov pravdepodobne pochádza zo zdrobneniny slova tortello, ktoré je zase odvodené od talianskeho torta), je väčšinouje pravdepodobne dedičom dlhého radu idiómov, ktoré vznikli v chudobnejších a ľudnatejších spoločenských vrstvách.
Tortellini sú plnené cestoviny v tvare prstenca. V pôvodnom recepte sa používajú čerstvé žlté cestoviny, ktoré sa vyrábajú z jedného vajca na 100 g múky a starostlivo sa ručne rozvaľkajú. Plnka obsahuje bravčovú panenku, prosciutto, mortadelu di Bologna, Parmigiano Reggiano, vajce a muškátový oriešok. Všetko sa samozrejme podáva s mäsovým vývarom.
A ako vznikli tortellini? Legenda hovorí, že krásna Marchesina prišla po dlhej ceste prenocovať do hostinca v Castelfranco Emilia, ktorý bol vtedy súčasťou Bologne. Hostinský, očarený jej krásou, nazrel do izby cez kľúčovú dierku. Inšpirovaný vytvoril tortellino, ktoré pripomínalo pupok šľachtičnej.
Jedným z dôležitých dátumov pre tortellini je však rok 1904, keď ich bratia Bartaniovci z Emilia Romagna predstavili na veľtrhu v Los Angeles: od tohto momentu sa tortellini stali známymi po celom svete.