Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Viete, čo je to rum baba?

Rum baba dezert

Rumová baba alebo babà al rum je tradičný dezert, ktorý má korene v Neapole, hoci jeho pôvod siaha až do Poľska. Je obľúbený pre svoju jedinečnú kombináciu ľahkého kysnutého cesta a bohatého sirupu s rumom, ktorý dodáva dezertu nezameniteľnú chuť a vôňu.

História a pôvod

Rum baba má fascinujúcu históriu. Prvýkrát dezert vytvoril v 18. storočí poľský kráľ Stanisław Leszczyński, ktorý bol vyhnaný z trónu a žil vo Francúzsku. Legenda hovorí, že kráľ bol nespokojný so suchým kvasnicovým koláčom (podobným dnešnému kugelhopfu) a rozhodol sa ho namočiť do rumu, čím vznikla prvá verzia rumovej baby.

Tento dezert sa postupne rozšíril do Francúzska, kde sa stal veľmi obľúbeným. Odtiaľ sa dostal do Neapola, kde sa prispôsobil miestnym chutiam a technikám. Dnes sa neapolská verzia rumového bábätka považuje za klasiku talianskej cukrárskej tradície.

Výroba rumových detí

Rumové bábovky sa vyrábajú z ľahkého kysnutého cesta, ktoré obsahuje múku, droždie, vajcia, cukor a maslo. Cesto sa nechá vykysnúť a potom sa pečie v špeciálnych formách, ktoré môžu mať tvar malých valcov alebo kužeľov.

Po upečení sa baba nechá vychladnúť a potom sa namočí do sirupu z vody, cukru a rumu. Tento sirup je nevyhnutný na dosiahnutie charakteristickej chuti a vlhkosti dezertu. Často sa do sirupu pridáva trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry, ktorá mu dodá svieži nádych.

Rum baba Neapol

Podávanie

Rumová baba sa podáva buď samostatne, alebo naplnená šľahačkou alebo krémom. V niektorých variantoch sa dezert môže ozdobiť aj ovocím, napríklad kandizovanými čerešňami alebo čerstvými bobuľovými plodmi, ktoré mu dodajú farbu a ďalšie chute.

 

V Neapole je rum baba neodmysliteľnou súčasťou cukrárskej tradície a nájdete ho takmer v každej cukrárni. Moderní cukrári sa neboja experimentovať a vytvárať rôzne variácie, ako napríklad baba s limoncellom alebo baba s čokoládovým krémom.

 

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku