História a pôvod
Rum baba má fascinujúcu históriu. Prvýkrát dezert vytvoril v 18. storočí poľský kráľ Stanisław Leszczyński, ktorý bol vyhnaný z trónu a žil vo Francúzsku. Legenda hovorí, že kráľ bol nespokojný so suchým kvasnicovým koláčom (podobným dnešnému kugelhopfu) a rozhodol sa ho namočiť do rumu, čím vznikla prvá verzia rumovej baby.
Tento dezert sa postupne rozšíril do Francúzska, kde sa stal veľmi obľúbeným. Odtiaľ sa dostal do Neapola, kde sa prispôsobil miestnym chutiam a technikám. Dnes sa neapolská verzia rumového bábätka považuje za klasiku talianskej cukrárskej tradície.
Výroba rumových detí
Rumové bábovky sa vyrábajú z ľahkého kysnutého cesta, ktoré obsahuje múku, droždie, vajcia, cukor a maslo. Cesto sa nechá vykysnúť a potom sa pečie v špeciálnych formách, ktoré môžu mať tvar malých valcov alebo kužeľov.
Po upečení sa baba nechá vychladnúť a potom sa namočí do sirupu z vody, cukru a rumu. Tento sirup je nevyhnutný na dosiahnutie charakteristickej chuti a vlhkosti dezertu. Často sa do sirupu pridáva trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry, ktorá mu dodá svieži nádych.
Podávanie
Rumová baba sa podáva buď samostatne, alebo naplnená šľahačkou alebo krémom. V niektorých variantoch sa dezert môže ozdobiť aj ovocím, napríklad kandizovanými čerešňami alebo čerstvými bobuľovými plodmi, ktoré mu dodajú farbu a ďalšie chute.
V Neapole je rum baba neodmysliteľnou súčasťou cukrárskej tradície a nájdete ho takmer v každej cukrárni. Moderní cukrári sa neboja experimentovať a vytvárať rôzne variácie, ako napríklad baba s limoncellom alebo baba s čokoládovým krémom.