V talianskej reštaurácii Vám často pri predložení účtu okrem ceny jedla a pitia naúčtujú ešte "coperto". Pre turistov to niekedy býva nepríjemné prekvapenie - suma navyše, s ktorou nepočítali. Čo táto položka vlastne obsahuje? Musíte ju zaplatiť? A je to vôbec legálne?
Coperto - krytá reštaurácia
Počiatky tejto "dane" siahajú až do stredoveku. Hostia, ktorí napr. počas zlého počasia využili zastrešeného priestoru a konzumovali u prestretých stoloch svoje vlastné, doma pripravené jedlo, takto prispievali majiteľovi hostinca na jeho prevádzku.
Čo vám to vlastne účtujú?
Coperta zahŕňa poplatok za všetko, čo je k samotnému chodu reštaurácie a k jedlu potreba. Jedná sa teda napr. o riad, príbory, poháre, obrus, obrúsok. Niekde je súčasťou aj chlieb a voda pred jedlom. Coperto zahŕňa aj náklady spojené s umývaním riadu, upratovaním, školením personálu, atď. V Českej republike sú tieto výdavky na prevádzku reštaurácie zahrnuté do ceny jedla či nápoja, talianska tradícia je v tomto odlišná.
Majú na to právo?
Majú, ak cenu coperta nájdete v jedálnom lístku alebo cenníku. Platenie coperta spadá pod reguláciu regiónov alebo obecných samospráv, niektoré sa otázkou platenia coperta zaoberali veľmi dôkladne, iné vôbec. Prax je teda veľmi rôznorodá.
Musíte to zaplatiť?
Áno, ak platí vyššie zmienené. Cena coperta sa obvykle pohybuje v rozmedzí 1-5 € za osobu. Ak by ste mali podozrenie na protiprávne jednanie, je možné obrátiť sa na políciu. My však odporúčame radšej s týmto drobným poplatkom počítať a nenechať si gurmánsky zážitok ničím pokaziť.