Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Piadina, tradičný taliansky chlieb

Piadina

Piadina, známa aj ako piada, je tradičný taliansky chlieb, ktorý pochádza z regiónu Emilia-Romagna v severnom Taliansku. Tento plochý nekvasený chlieb má svoje korene hlboko v histórii, siaha až k Etruskom a Rimanom, ktorí ho milovali pre jeho jednoduchosť a všestrannosť.

História a pôvod

Piadina bola pôvodne jedlom chudobných vidieckych rodín, ktoré ju pripravovali z dostupných surovín, ako je múka, voda, soľ a masť. Tento jednoduchý recept odrážal vtedajšie skromné životné podmienky a bol aj veľmi praktický - piadina sa rýchlo pripravovala na kamenných doskách alebo železných panviciach a poskytovala dostatok energie pri ťažkej práci na poli.

V priebehu storočí sa piadina stala neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne a jej popularita rástla nielen v regióne Emilia-Romagna, ale aj v celom Taliansku a nakoniec aj vo svete. V roku 2014 získala piadina od Európskej únie oficiálnu značku chráneného zemepisného označenia (CHZO), čo potvrdzuje jej význam ako tradičného talianskeho výrobku.

Piadina

Piadina pochádza z regiónu emilia-romagna

Ako sa piadina pripravuje?

Príprava piadiny je veľmi jednoduchá a často sa pečie priamo na rozpálenom sporáku alebo v modernej dobe na grile. Tradičný recept obsahuje len niekoľko základných surovín: múku, vodu, soľ a masť alebo olivový olej. Cesto sa vymieša, vymiesi a potom vyvaľuje na tenké kolieska, ktoré sa potom pečú na rozpálenej peci, kým nie sú zlatisté a mierne nafúknuté.

 

Moderné varianty piadiny niekedy obsahujú rôzne prísady, ako napríklad mlieko, droždie alebo jogurt, ktoré jej dodávajú jemnejšiu štruktúru a bohatšiu chuť.

Piadina

Piadina sa môže pripravovať aj na sladko

Podávanie a používanie piadiny

Piadina sa tradične konzumuje ako náhrada chleba, ale vďaka svojej univerzálnosti je ideálnym základom pre rôzne jedlá. Najčastejšie sa podáva naplnená rôznymi prísadami - od jednoduchých kombinácií s prosciuttom, syrom a rukolou až po zložitejšie náplne s grilovanou zeleninou, mozzarellou a pestom. V niektorých oblastiach sa piadina podáva aj ako sladké jedlo plnené Nutellou alebo marmeládou.

Piadina vo svete

Vďaka svojej jednoduchosti, rýchlej príprave a širokej škále použitia sa piadina stala populárnou aj mimo Talianska. Nájdete ju na jedálnych lístkoch reštaurácií po celom svete, často vo forme sendviča alebo rýchleho jedla.

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku