Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Piadina, známa aj ako piada, je tradičný taliansky chlieb, ktorý pochádza z regiónu Emilia-Romagna v severnom Taliansku. Tento plochý nekvasený chlieb má svoje korene hlboko v histórii, siaha až k Etruskom a Rimanom, ktorí ho milovali pre jeho jednoduchosť a všestrannosť.

História a pôvod

Piadina bola pôvodne jedlom chudobných vidieckych rodín, ktoré ju pripravovali z dostupných surovín, ako je múka, voda, soľ a masť. Tento jednoduchý recept odrážal vtedajšie skromné životné podmienky a bol aj veľmi praktický - piadina sa rýchlo pripravovala na kamenných doskách alebo železných panviciach a poskytovala dostatok energie pri ťažkej práci na poli.

V priebehu storočí sa piadina stala neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne a jej popularita rástla nielen v regióne Emilia-Romagna, ale aj v celom Taliansku a nakoniec aj vo svete. V roku 2014 získala piadina od Európskej únie oficiálnu značku chráneného zemepisného označenia (CHZO), čo potvrdzuje jej význam ako tradičného talianskeho výrobku.

Piadina

Piadina pochádza z regiónu emilia-romagna

Ako sa piadina pripravuje?

Príprava piadiny je veľmi jednoduchá a často sa pečie priamo na rozpálenom sporáku alebo v modernej dobe na grile. Tradičný recept obsahuje len niekoľko základných surovín: múku, vodu, soľ a masť alebo olivový olej. Cesto sa vymieša, vymiesi a potom vyvaľuje na tenké kolieska, ktoré sa potom pečú na rozpálenej peci, kým nie sú zlatisté a mierne nafúknuté.

 

Moderné varianty piadiny niekedy obsahujú rôzne prísady, ako napríklad mlieko, droždie alebo jogurt, ktoré jej dodávajú jemnejšiu štruktúru a bohatšiu chuť.

Piadina

Piadina sa môže pripravovať aj na sladko

Podávanie a používanie piadiny

Piadina sa tradične konzumuje ako náhrada chleba, ale vďaka svojej univerzálnosti je ideálnym základom pre rôzne jedlá. Najčastejšie sa podáva naplnená rôznymi prísadami - od jednoduchých kombinácií s prosciuttom, syrom a rukolou až po zložitejšie náplne s grilovanou zeleninou, mozzarellou a pestom. V niektorých oblastiach sa piadina podáva aj ako sladké jedlo plnené Nutellou alebo marmeládou.

Piadina vo svete

Vďaka svojej jednoduchosti, rýchlej príprave a širokej škále použitia sa piadina stala populárnou aj mimo Talianska. Nájdete ju na jedálnych lístkoch reštaurácií po celom svete, často vo forme sendviča alebo rýchleho jedla.