Tento pokrm si získal srdcia mnohých gurmánov vďaka svojej rustikálnosti a jedinečnej schopnosti maximálne využiť každodenné suroviny. Polievka, ktorú možno opísať ako paradajkovú polievku s mierne pikantným nádychom cesnaku a byliniek, je zároveň plnohodnotným jedlom.
Pappa al pomodoro vznikla v stredovekom Taliansku ako typické "chudobné jedlo" (cucina povera). Pôvodne sa pripravovalo z tvrdého chleba, ktorý sa často namáčal do vývaru alebo vody, a sezónnej zeleniny, najmä paradajok. toskánsko bolo a je bezodpadovým regiónom a starý chlieb mal v kuchyni pevné miesto. Dostal sa do polievky a získal druhý život v podobe mäkkej, voňavej zmesi, ktorú Taliani milujú dodnes.
Tradičné prísady
Základom pappa al pomodoro je niekoľko jednoduchých ingrediencií:
- Zrelé paradajky - čerstvé a šťavnaté paradajky poskytujú základnú chuť, ktorú možno prehĺbiť konzervovanými paradajkami alebo paradajkovým pretlakom.
- Starý chlieb - ideálne ciabatta alebo toskánsky chlieb, ktorý je tvrdší a bez soli.
- Cesnak a cibuľa - pre jemnú pikantnosť a základnú chuť.
- Olivový olej - kvalitný extra panenský olivový olej zvýrazní chuť paradajok a dodá pokrmu zamatovú štruktúru.
- Bylinky - bazalka a príležitostne tymián alebo oregano, ktoré polievku krásne prevoňajú.
- Zeleninový vývar - na zjemnenie a spojenie všetkých chutí.
Postup prípravy
Ak používate čerstvé paradajky, najprv ich sparte horúcou vodou, ošúpte a nakrájajte na kúsky. Môžete použiť aj konzervované paradajky. V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do mäkka. Pridajte paradajky a lístky bazalky, prípadne tymiánu alebo oregana. Varte na miernom ohni približne 10-15 minút.
Starý chlieb natrhajte na kúsky a pridajte do hrnca. Zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým chlieb nezmäkne a nezmieša sa s paradajkami. Dochuťte soľou a korením, prípadne pridajte trochu olivového oleja, aby bol chlieb jemnejší.
Tipy na servírovanie
Polievka Pappa al pomodoro sa často podáva s niekoľkými kvapkami olivového oleja na vrchu a ozdobená lístkami čerstvej bazalky. Podáva sa teplá, ale výborne chutí aj vlažná alebo studená, takže je ideálnym pokrmom počas celého roka. Niektorí gurmáni radi pridávajú strúhaný parmezán alebo pecorino, aby bola chuť ešte bohatšia.
Moderné variácie
Hoci je pôvodný recept dokonalý vo svojej jednoduchosti, existujú rôzne varianty tejto polievky. Môžete napríklad pridať štipku chilli pre pikantný nádych alebo polievku podávať s chrumkavým chlebom, aby sa pekne vyvážili textúry. V niektorých talianskych reštauráciách nájdete aj verzie s hľuzovkami alebo krémovou burratou, ktoré jej dodajú luxusný nádych.
Pappa al Pomodoro, viac ako len polievka
Pappa al pomodoro nie je len obyčajná paradajková polievka, ale kultúrny odkaz, ktorý pre Taliansko znamená toľko ako slávne cestoviny alebo pizza. Toskánci ju považujú za kulinársky poklad a dodnes sa pripravuje na festivaloch a oslavách ako pocta tradičnej kuchyni.