História Marsaly siaha hlboko do minulosti. Už v staroveku tu stálo mesto Lilybaeum, ktoré založili Kartáginci. Neskôr ho ovládli Rimania a v stredoveku tu vládli Arabi, ktorí dali Marsale jej súčasný názov. "Marsala" znamená v arabčine "Alahov prístav". Táto bohatá zmes kultúr sa odrazila v miestnej architektúre, kuchyni a spôsobe života.
Staré mesto plné pokladov
Centrum mesta Marsala vás pozýva na prechádzku historickými uličkami. Dominantou je katedrála svätého Tomáša z Canterbury s barokovou fasádou a zdobeným interiérom. Na námestí Piazza della Repubblica sa oplatí zastaviť aj pri Palazzo VII Aprile, historickej budove pripomínajúcej kľúčovú úlohu Marsaly pri zjednotení Talianska.
Milovníkov archeológie poteší Archeologické múzeum Baglio Anselmi, kde je vystavená staroveká fenická loď - vzácny artefakt, ktorý odhaľuje obchodnú minulosť mesta.
Víno, ktoré dobylo svet
Marsala je synonymom jedného z najznámejších talianskych vín. Toto dezertné víno sa prvýkrát objavilo v 18. storočí vďaka anglickému obchodníkovi Johnovi Woodhouseovi. Dnes je výroba vína Marsala symbolom mesta. Môžete navštíviť jedno z miestnych vinárstiev, napríklad Cantine Florio alebo Pellegrino, a dozvedieť sa viac o výrobe a vychutnať si ochutnávku priamo v pivniciach.
Saliny a veterné mlyny
Len niekoľko kilometrov od Marsaly sa nachádzajú rozsiahle soľné pláne, kde sa už po stáročia ťaží morská soľ. Biele hromady soli, odraz ružových lagún a staré veterné mlyny vytvárajú jedinečnú scenériu, ktorá je ideálna pre fotografov a milovníkov prírody. Najlepší čas na návštevu je pri západe slnka, keď sa krajina mení na čarovné miesto.
Ostrovný raj: Egadské ostrovy
Z Marsaly sa dá ľahko podniknúť výlet na Egadské ostrovy. Krátkou plavbou loďou sa dostanete na ostrovy Favignana, Levanzo alebo Marettimo, ktoré ponúkajú krištáľovo čisté more, úžasné potápanie a pokojné pláže.
Gastronomické hody
Okrem vína Marsala si mesto získava srdcia aj svojimi kulinárskymi špecialitami. Vyskúšajte miestne cestoviny con le sarde (cestoviny so sardinkami), arancini (vyprážané ryžové guľky) alebo čerstvé morské plody. A na záver? Dezert s kvapkou vína Marsala!