Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Arancini - vyprážané sicílske guľky

Arancini

Smažené ryžové guľky plnené najrôznejšími dobrotami sú arancini, symbol sicílskej kuchyne, ktorá spája starobylé tradície s jedinečnou kulinárskou tvorivosťou.

História na tanieri

Korene arancini siahajú do dávnych čias, keď Sicílii vládli Arabi (9. až 11. storočie). Práve oni priniesli na ostrov ryžu a korenie a s nimi prišla aj myšlienka plnenej ryžovej guľky. Názov "arancini" je odvodený od slova "arancia", talianskeho výrazu pre pomaranč, pretože tieto guľky svojím vzhľadom pripomínajú malé pomarančové ovocie.

 

Arancini boli pôvodne jedlom cestovateľov a roľníkov - praktickým a výdatným pokrmom, ktorý si mohli vziať so sebou na pole. Postupne sa však táto jednoduchá pochúťka rozšírila do všetkých vrstiev spoločnosti a stala sa súčasťou sicílskej kuchyne, ktorú poznáme dnes.

Tradičný recept, nekonečné možnosti

Základ arancini je jednoduchý: ryža, ktorá sa po uvarení formuje do guľôčok, plní sa rôznymi prísadami, obaľuje sa v strúhanke a smaží sa do zlatista. Práve náplň a spôsob prípravy dodávajú arancini jedinečnosť a rozmanitosť.

Tradične sa arancini plnia zmesou mletého mäsa, paradajkovej omáčky, hrášku a syra - táto verzia sa nazýva "arancini al ragù". V niektorých oblastiach však môžete nájsť aj arancini plnené šunkou a syrom, špenátom, morskými plodmi alebo pistáciami. Na sladkú verziu arancini sa často používa čokoláda alebo sladké krémy.

Regionálne varianty

Arancini nie sú na celej Sicílii rovnaké. Východná časť ostrova (najmä v okolí miest ako Catania) sa pýši kužeľovitými arancini, ktoré pripomínajú tvar Etny. Na západe, napríklad v Palerme, sú arancini tradične okrúhle.

Arancini

Arancini

Ako ich pripraviť doma?

Ak chcete zažiť autentickú chuť Sicílie, môžete si arancini pripraviť doma. Tu je jednoduchý recept na tradičnú verziu arancini al ragù:

Zloženie: 1:

  • potrebné ingrediencie: 400 g ryže Arborio
  • 100 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g paradajkovej omáčky
  • 50 g mrazeného hrášku
  • 100 g strúhaného syra (napr. Pecorino alebo Parmigiano)
  • 2 vajcia
  • Múka, vajce a strúhanka na obalenie
  • Olivový olej na vyprážanie

Postup:

Uvarte ryžu a nechajte ju vychladnúť. Medzitým si pripravíme náplň: na panvici orestujeme mleté mäso, pridáme paradajkovú omáčku a hrášok. Zmes necháme dusiť, kým sa chute nespoja.

Z ryže vytvarujte malé guľky, do každej urobte jamku a naplňte ju mäsovou zmesou. Ryžu uzavrite do guľôčky. Guľky obalíme v múke, potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v strúhanke. Smažte na rozpálenom oleji, kým arancini nie sú zlatisté a chrumkavé.

 

Existuje aj niekoľko sviatkov a slávností, keď sa arancini stávajú hlavným jedlom. Jedným z nich je 13. december, sviatok svätej Lucie, keď sa arancini pripravujú vo veľkom množstve a v najrôznejších variáciách.

 

Arancini sa stali obľúbenými nielen na Sicílii, ale na celom svete. Vďaka svojej univerzálnosti a jedinečnej kombinácii chutí sú vyhľadávané v luxusných reštauráciách aj na uliciach miest.

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku