Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Friselle, typické talianske pečivo, ktoré sa najčastejšie spája s regiónmi južného Talianska, najmä s Kampániou, Apúliou a Sicíliou. Je to suchý, tvrdý chlieb, ktorý sa pečie dvakrát, čím získava charakteristickú chrumkavosť. Tento chlieb je podobný chrumkavým sušienkam a jeho príprava je jedinečná, pretože cesto sa najprv upečie do okrúhleho bochníka a potom sa znovu upečie, čím sa zabezpečí, že frisella je po vychladnutí veľmi suchá.

Tradičná príprava a podávanie

Frisella sa zvyčajne podáva ako základ rôznych jedál. Tradične sa namáčajú vo vode (alebo olivovom oleji), aby zmäkli, a potom sa obložia rôznymi prísadami, medzi ktoré môžu patriť:

  • Čerstvé paradajky nakrájané na kocky, často pokvapkané olivovým olejom, soľou a korením.
  • Čierne alebo zelené olivy
  • Niekedy sa na zvýraznenie chuti pridávajú kúsky čerstvej cibule
  • Bylinky, napríklad bazalka alebo oregano
  • Syr, zvyčajne ricotta alebo iný čerstvý syr
  • Tuniak alebo sardinky

Friselle

Friselle s olivami, paradajkami, tuniakom a mozzarellou

Friselle nie sú len obyčajným občerstvením, ale v južnom Taliansku sa považujú za symbol letného jedla. Tvoria ideálny základ pre jednoduché a čerstvé jedlá, ktoré sú v týchto regiónoch obľúbené najmä počas horúcich letných dní.

 

História friselle siaha až do staroveku. Niektoré zdroje uvádzajú, že boli obľúbeným jedlom námorníkov, pretože vďaka svojej tvrdosti a dlhej trvanlivosti sa dali ľahko prepravovať a skladovať. Boli súčasťou základnej výbavy na dlhých plavbách a používali sa ako potravina, ktorá odoláva drsným podmienkam.

Frisele

Friselle

Dnes sú friselle nielen tradičným jedlom, ale aj súčasťou modernej talianskej gastronómie. Hoci sa tradične spájajú so severnými časťami Apúlie a Kampánie, ich popularita sa rozšírila po celom Taliansku a možno ich nájsť v mnohých reštauráciách a bistrách. Často sú súčasťou letných menu a sú obľúbené aj ako rýchle občerstvenie na cestách.