Tradičná príprava a podávanie
Frisella sa zvyčajne podáva ako základ rôznych jedál. Tradične sa namáčajú vo vode (alebo olivovom oleji), aby zmäkli, a potom sa obložia rôznymi prísadami, medzi ktoré môžu patriť:
- Čerstvé paradajky nakrájané na kocky, často pokvapkané olivovým olejom, soľou a korením.
- Čierne alebo zelené olivy
- Niekedy sa na zvýraznenie chuti pridávajú kúsky čerstvej cibule
- Bylinky, napríklad bazalka alebo oregano
- Syr, zvyčajne ricotta alebo iný čerstvý syr
- Tuniak alebo sardinky

Friselle nie sú len obyčajným občerstvením, ale v južnom Taliansku sa považujú za symbol letného jedla. Tvoria ideálny základ pre jednoduché a čerstvé jedlá, ktoré sú v týchto regiónoch obľúbené najmä počas horúcich letných dní.
História friselle siaha až do staroveku. Niektoré zdroje uvádzajú, že boli obľúbeným jedlom námorníkov, pretože vďaka svojej tvrdosti a dlhej trvanlivosti sa dali ľahko prepravovať a skladovať. Boli súčasťou základnej výbavy na dlhých plavbách a používali sa ako potravina, ktorá odoláva drsným podmienkam.

Dnes sú friselle nielen tradičným jedlom, ale aj súčasťou modernej talianskej gastronómie. Hoci sa tradične spájajú so severnými časťami Apúlie a Kampánie, ich popularita sa rozšírila po celom Taliansku a možno ich nájsť v mnohých reštauráciách a bistrách. Často sú súčasťou letných menu a sú obľúbené aj ako rýchle občerstvenie na cestách.