Názov Prosecco je odvodený od dediny, ktorá je súčasťou Terstu v severnom Taliansku.história výroby Prosecca siaha až do rímskeho obdobia, keď sa tu pestovalo hrozno s názvom "Pucino". V stredoveku sa vo vidieckych oblastiach Benátska začala pestovať odroda Glera, ktorá je dnes základom Prosecca. Víno z tejto odrody sa stalo obľúbeným medzi benátskym obyvateľstvom a konzumovalo sa ako svieži a ľahký nápoj.
Popularita Prosecca ako šumivého vína však začala rásť až v 19. storočí. V tom čase sa zdokonalil proces sekundárneho kvasenia v autokláve. Táto technika zachováva príjemnú ovocnosť a sviežosť vína.
V roku 1969 bolo založené "Consorzio di Tutela della Denominazione di Origine Controllata Prosecco" (Konzorcium na ochranu označenia pôvodu Prosecco) na ochranu a propagáciu Prosecca ako špecifického regionálneho produktu. V roku 2009 získalo Prosecco aj štatút Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), ktorý zaručuje vysokú kvalitu a pôvod vína.
Dnes je Prosecco jedným z najpredávanejších a najobľúbenejších šumivých vín na svete. Je známe svojou sviežosťou, ľahkosťou, ovocnými tónmi a jemnými bublinkami. Prosecco sa vyrába z odrody Glera, ale môže byť mierne doplnené aj inými odrodami, napríklad Chardonnay, Pinot Blanc alebo Pinot Grigio.
Existuje ružové Prosecco?
Ružové Prosecco je relatívne nový prírastok do sveta prosecca, ktorý si v posledných rokoch získal popularitu. Až v roku 2020 bolo ružové prosecco oficiálne schválené talianskymi regulačnými orgánmi.
Ružové prosecco sa vyrába z rovnakých odrôd hrozna ako biele prosecco, najmä z odrody Glera. Na dosiahnutie ružovej farby sa používajú špeciálne techniky, ako napríklad mierna macerácia, pri ktorej sa hrozno nechávaponechaním hrozna v kontakte s muštom, alebo pridaním malého množstva červeného vína z odrody Pinot Noir.
Ružové prosecco má sviežu a ovocnú chuť s tónmi červeného ovocia a jemnými bublinkami. Je skvelou alternatívou pre tých, ktorí uprednostňujú vína s ružovým odtieňom a ľahkou ovocnou sladkosťou.
Treba poznamenať, že názov "Prosecco" je chránený pôvodom a môže sa používať len pre vína vyrobené v určených regiónoch Talianska, najmä v Benátsku a Friuli Venezia Giulia. Ružové prosecco sa teda musí vyrábať v týchto regiónoch a musí spĺňať stanovené požiadavky týchto regiónov.
Región Veneto, najmä oblasti Conegliano a Valdobbiadene, sa považujú za hlavné oblasti výroby Prosecca. Hrozno sa tu pestuje na strmých svahoch a používajú sa moderné metódy výroby a spracovania. Z hrozna sa potom vyrába víno, ktoré prechádza sekundárnou fermentáciou vo veľkých nádržiach z nehrdzavejúcej ocele, aby sa vytvorili jemné bublinky.
Prosecco sa často podáva ako aperitív a je tiež skvelým doplnkom na oslavy a špeciálne príležitosti. Môže sa piť samostatne alebo sa môže použiť ako základ pre rôzne koktaily, ako napríklad Aperol, Aperol spritz alebo Bellini.
Sviežosť, ľahkosť a príjemná chuť Prosecca z neho urobili jedno z najobľúbenejších aperitívnych vín na svete. Jeho dlhá história, tradičné výrobné metódy a regionálny charakter z neho robia jedinečného a ikonického predstaviteľa talianskej vinárskej tradície.