Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Capodanno

Capodanno - Camogli San Fortunato

Ako sa oslavuje posledný deň v roku - "Capodanno" - v Taliansku? Prečo môže byť nebezpečné prechádzať sa v tento deň pod otvorenými oknami? Aké tradície sa spájajú s vítaním nového roka? Niektoré zvyky sú podobné ako v Českej republike, iné špecifické.

Capodanno

  • Nový rok je rovnako ako u nás vítaný za zvukov petárd (vyháňa zlých duchov) a svetiel ohňostrojov všetkého druhu.
  • O polnoci si Taliani tak ako my pripíjajú šumivým vínom a vymieňajú si želanie, bozky a objatia pod imelom. Ak zažijete, že si niekto do Prosecca namočí prst a potom Vás ním potrie za uchom, vedzte, že to nie je žiadny čudák, ale Talian, ktorý Vám tak praje šťastný nový rok.
  • Veľmi dôležitá je prvá osoba, ktorú Taliani stretnú o polnoci na ulici. Dobrým znamením je, ak stretnú starého muža, alebo hrbáča. Starý muž sľubuje dlhý život a hrbáč prináša šťastie. Ak ako prvého stretnú dieťa, alebo kňaza, budú mať v novom roku smolu.
  • Taliani si na posledný deň v roku často obliekajú červené spodné prádlo, aby mali nasledujúci rok plný lásky a šťastia. Červená bielizeň slúži tiež ako amulet pre plodnosť. Aby sa to však vyplnilo, musí toto prádlo hneď 1. januára vyhodiť.
  • Niektorí ľudia v južnom Taliansku vyhadzujú z okien staré rozbité veci, aby tak odhodili všetky zbytočnosti a negatíva uplynulého roka a mohli očakávať lepšiu budúcnosť.
  • Na Nový rok je v Taliansku zvykom vyjsť z domu s peniazmi vo vrecku, pretože to prináša šťastie a sľubuje bohatstvo do začínajúceho nového roka.
  • Šošovica je tradičným silvestrovským jedlom, taktiež prináša do nového roka bohatstvo. Tradícia pravdepodobne pramení zo skutočnosti, že šošovica má podobný tvar ako malé mince a má tiež veľkú výživovú hodnotu. K šošovici Taliani zvyčajne jedia bravčové mäso, cotechino (bravčová klobáska) či zampone (bravčová nožička).

Ak Taliani zjedia so svojím náprotivkom granátové jablko, môžu očakávať rok plný oddanosti.

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku