Tropea je mesto s približne 6 000 obyvateľmi na pobreží Tyrhénskeho mora v juhotalianskej provincii Kalábria. Podľa legendy ho založil Herkules, ktorý tu odpočíval po splnení svojich dvanástich úloh. V skutočnosti je však mesto obývané už od roku 1000 pred Kristom. V 8. storočí n. l. tu bolo založené biskupstvo a až v 16. a 17. storočí začalo prekvitať.
Historické a kultúrne poklady
V Tropei sa nachádza niekoľko historických pamiatok, z ktorých najvýznamnejšou je katedrála v Tropei (Cattedrale di Maria Santissima di Romagna). Táto normanská katedrála pochádza z 12. storočia. Vo vnútri katedrály môžete obdivovať nádherné fresky a umelecké diela.
Ďalším úchvatným miestom v Tropei je svätyňa Santa Maria dell'Isola, ktorá sa nachádza na skalnom výbežku nad morom. Z tohto benediktínskeho kláštora, ktorý bol postavený v stredoveku, sa naskytá nádherný výhľad na more a mesto. Je to ideálne miesto na romantickú prechádzku pri západe slnka.
Pláže a prírodné krásy
Tropea ponúka takmer 4 kilometre bielych a piesočnatých pláží. Podľa denníka Sundey Times patrí pláž v Tropei medzi 20 najlepších v Európe.
Pláž Rotonda je jednou z najkrajších miestnych pláží. Jej biely piesok a krištáľovo čistá voda lákajú návštevníkov z celého sveta. Pláž je dobre vybavená a ponúka ideálne podmienky na kúpanie a relaxáciu.
Ďalšou krásnou plážou v Tropei je pláž Michelino, ktorá sa nachádza neďaleko centra mesta. Je obklopená skalnatými útesmi a je skvelým miestom na šnorchlovanie a objavovanie podmorského života.
Zaujímavé sú aj uzavreté jaskyne ("Grotta azzura") a úzke zátoky.
Tropea sa nachádza vedľa Palmanova alebo San Leo v Najkrajšie talianske dediny. Presvedčte sa sami! V apríli a septembri môžete z vyhliadok v meste pozorovať, ako slnko mizne v kráteri sopky Stromboli.
Miestna kuchyňa
Kalábrijská kuchyňa je známa svojimi pikantnými chuťami a Tropea nie je výnimkou. Medzi miestne špeciality patrí "nduja", pikantná salámová pasta z bravčového mäsa s chilli papričkami, ktorú si môžete vychutnať na chlebe alebo ako súčasť cestovín.
Ďalšou obľúbenou špecialitou je cipolla rossa di Tropea, sladká červená a veľmi chutná cibuľa, ktorá sa často používa do šalátov a iných jedál. Cibuľa Tropea má certifikát IGP a je obľúbená v celom Taliansku.
Rovnako obľúbený je aj Vecchio Amaro del Capo, bylinný likér, ktorý vznikol starostlivou kombináciou viac ako 29 rôznych bylín, kvetov, ovocia a korenín, z ktorých mnohé rastú v Kalábrii. Medzi hlavné zložky patria pomaranče, sladké drievko, mandarínky, harmanček.
Vďaka svojej polohe pri mori ponúka Tropea, samozrejme, aj vynikajúce morské plody. Miestne reštaurácie ponúkajú široký výber čerstvých rýb, mäkkýšov a iných morských špecialít. Určite ochutnajte jedlá ako pesce spada (mečúň) a kalamáre (sépie).
Vedeli ste, že?
- Obyvatelia Tropey (Trupiani) majú svoj vlastný dialekt, ktorému je veľmi ťažké porozumieť
- Tropea je tiež ideálnym východiskovým bodom pre výlety loďou na Liparské ostrovy. Táto skupina sopečných ostrovov ponúka krásne pláže, horúce pramene a fascinujúce prírodné scenérie. Celodenný výlet na tieto ostrovy je nezabudnuteľným zážitkom