Určite ste si počas dovolenky v Taliansku všimli kovové kanvice na kávu, či už vo vašom apartmáne alebo v miestnych obchodoch. Taliani si nevedia predstaviť svoj deň bez kávy, takže tradičný kávovar Moka je bežnou súčasťou až 90 % talianskych domácností. Príprava nie je náročná a zvládnete ju bez problémov!
Do spodnej nádoby nalejte vodu až po úroveň ventilu na vonkajšej strane. Nálevku v strede (na dne má jemné sitko) naplňte stredne mletou kávou, ale v žiadnom prípade ju netlačte! Naskrutkujte hornú nádobu (tiež s jemným sitkom na dne) a pevne ju utiahnite, aby obe nádoby tesne zapadli do lievika.
Pripravenú kanvicu postavte na mierny oheň. Po niekoľkých minútach sa v spodnej nádobe začne tvoriť para, ktorá vytlačí vriacu vodu cez lievik na kávu do hornej časti. Nečakajte, kým zo spodnej nádoby vyteká všetka voda až po vrchnú časť, a kanvicu odložte tesne pred ukončením varu.
Bezpečnostný ventil umiestnený na boku spodnej nádoby slúži na zabránenie pretlaku v prípade zablokovania priechodu pary (napr. ak je filter upchatý príliš jemne mletou alebo balenou kávou).