Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Parma, mesto v regióne Emilia-Romagna s viac ako 200 000 obyvateľmi, je známe nielen svojím kultúrnym dedičstvom, ale aj vynikajúcou kuchyňou, ktorá láka gurmánov z celého sveta.

História Parmy siaha až do roku 183 pred n. l., keď mesto založili Rimania. Až v stredoveku sa však Parma stala významným kultúrnym a politickým centrom, čo je vidieť aj na jej architektúre.

 

Klenotom mesta je katedrála Duomo di Parma, majstrovské dielo románskej architektúry z 12. storočia. Vedľa katedrály stojí slávne osemhranné baptistérium. V meste nájdete aj divadlo Farnese, jedno z prvých stálych divadiel v Európe.

Parma Katedrála

Duomo di Parma a baptistérium

Parma je tiež synonymom bohatej kultúrnej scény. V meste sa koná slávny Verdiho festival, pomenovaný podľa talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho, ktorý sa tu neďaleko narodil. Teatro Regio, jeden z najprestížnejších talianskych operných domov, pravidelne hostí významné operné predstavenia.

 

Jedným z hlavných dôvodov, prečo turisti navštevujú Parmu, je však jej gastronómia. Mesto je preslávené syrom Parmigiano Reggiano a Prosciutto di Parma. Tieto pochúťky sú známe po celom svete a tvoria neoddeliteľnú súčasť talianskej kuchyne. Miestne trhy a reštaurácie ponúkajú široký výber týchto a mnohých ďalších špecialít, vďaka čomu je Parma rajom gurmánov.

Prosciutto a Parmegiano

Prosciutto crudo a parmegiano reggiano

V Parme (a okolí) sa nachádza aj niekoľko múzeí venovaných gastronómii, ktoré ponúkajú návštevunávštevníkom jedinečnú príležitosť dozvedieť sa viac o slávnej talianskej kuchyni, tradičných potravinách a ich výrobe.

  • Museo del Prosciutto di Parma (Múzeum šunky z Parmy)

    Toto múzeum sa nachádza v neďalekom meste Langhirano, ktoré je centrom výroby slávnej parmskej šunky. Návštevníci sa tu môžu oboznámiť s históriou a procesom výroby šunky Prosciutto di Parma. Súčasťou expozície sú staré nástroje, fotografie a interaktívne expozície, ktoré vysvetľujú jednotlivé kroky výroby tejto slávnej pochúťky. Súčasťou prehliadky je často ochutnávka čerstvej šunky prosciutto di Parma.

  • Museo del Parmigiano Reggiano (Múzeum Parmigiano Reggiano)

    Toto múzeum sa nachádza neďaleko Parmy a je venované histórii a výrobe slávneho syra Parmigiano Reggiano. V múzeu sú vystavené historické nástroje a techniky používané pri výrobe syra od staroveku až po súčasnosť. Môžete tu vidieť, ako sa syr vyrába, ako dozrieva a aký význam má v talianskej kuchyni. Súčasťou prehliadky je často aj ochutnávka rôznych druhov syra Parmigiano Reggiano.

  • Museo del Salame di Felino (Múzeum salám Felino)

    Toto múzeum sa nachádza v obci Felino, ktorá je známa výrobou tradičných talianskych salám. Múzeum ponúka pohľad na históriu a výrobu tejto špecifickej salámy s dôrazom na regionálne tradície a postupy. Návštevníci sa môžu oboznámiť s rôznymi fázami výroby, od výberu surovín až po proces zrenia.