Podobne ako Palmanova, aj Sesto al Reghena patrí medzi "I Borghi più belli d'Italia" (Najkrajšie dediny v Taliansku). Určite stojí za návštevu, ak vás omrzí leňošenie na plážach Bibione, Caorle alebo Lignano Sabbiadoro. Z týchto letovísk je to pohodlne autom necelú trištvrte hodinu.
Opátstvo Santa Maria in Sylvis
Sesto al Reghena sa spája s veľkolepým benediktínskym opátstvom Santa Maria in Sylvis zo 7. storočia, okolo ktorého vyrástla dedina.
Opátstvo bolo v roku 889 spustošené a prestavané na pevnosť, takže vyzerá ako stredoveký hrad. Z pôvodného opátstva sa zachovala vstupná veža, bazilika, sídlo opáta (dnešná radnica), opátsky úrad a presbytérium.
Bazilika postavená v románsko-byzantskom štýle je vyzdobená cyklom fresiek zo 14. - 15. storočia. Zobrazujú veľmi vzácny "Lignum Vitae" - "Strom života", ktorého sa v celom regióne nachádzajú len tri exempláre. Nachádzajú sa tu aj príbehy o svätom Benediktovi.
V krypte opátstva však môžete vidieť aj ďalšie vzácne artefakty. Napríklad urnu svätej Anastázie, uctievanej svätice a mučeníčky, ktorá je uložená v mramorovom bloku s vytesanými obrazmi z lombardského obdobia (8. krypta pravdepodobne kedysi slúžila ako mramorová kazateľnica.
V areáli opátstva sa nachádza aj malé lapidárium (miesto, kde sa kamenné predmety, ako sú sochy, náhrobné kamene, sarkofágy, pomníky, kríže, kamenné časti budov).
Torre dell'Orologio
Hodinová veža je jedným zo symbolov mesta. Veža pochádza zo 14. storočia a je súčasťou starobylého opevnenia. Jej hodiny boli kedysi pre miestnych obyvateľov dôležitým orientačným bodom.
Ponte Romano
Tento rímsky most cez rieku Reghena je krásnym príkladom antického inžinierstva. Slúžil ako dôležitá spojnica na obchodných cestách. Dodnes je v dobrom stave a poskytuje fascinujúci pohľad do histórie.
Ak chcete naplno spoznať historický význam a krásu Seto al Reghena, odporúčame absolvovať prehliadku so sprievodcom. Miestni sprievodcovia majú hlboké znalosti histórie a kultúry mesta a môžu vám poskytnúť zaujímavé informácie a príbehy.
Miestna kuchyňa a špeciality
Sesto al Reghena ponúka autentickú regionálnu kuchyňu, ktorá zahŕňa polentu a rôzne druhy cestovín a mäsa, ako aj miestne špeciality, napríklad frico. Frico je tradičné jedlo pochádzajúce z provincie Udine, ale v Sesto al Reghena je tiež veľmi obľúbené. Frico je vlastne vyprážaný syr, často v kombinácii s ďalšími prísadami, ako sú zemiaky, cibuľa alebo jablká. Existujú dva hlavné varianty frico:
- Frico friabile - táto chrumkavá verzia sa vyrába len zo syra, ktorý sa smaží, kým nie je tenký a chrumkavý. Často sa podáva ako predjedlo alebo súčasť aperitívu.
- Frico morbido - jemnejšia verzia obsahuje kombináciu syra so zemiakmi a niekedy aj s cibuľou. Výsledkom je mäkká a bohatá zmes, ktorá môže slúžiť ako hlavné jedlo alebo príloha.
Ďalšou miestnou tradičnou špecialitou je sušienka "bussolà". Vyrábajú sa z veľkého množstva masla a vajec a recept na ich pečenie sa zvyčajne dedí z generácie na generáciu. Hovorí sa, že krstný otec ich kedysi daroval svojmu krstnému synovi ako znamenie šťastia.
Sú ideálne na výdatné raňajky, ale aj na pohár vína.
Odporúčame tiež ochutnať miestne vína, ktoré sú vďaka ideálnym klimatickým podmienkam veľmi kvalitné.