Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s vyhlásením o ochrane osobných údajov

Nastavenia Prijať všetko

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Mascarpone

Mascarpone

Keď sa povie mascarpone, väčšine ľudí sa okamžite vybaví kultový taliansky dezert tiramisu. Tento krémový syr je však oveľa viac než len prísada na sladkú bodku na záver.

Mascarpone má dlhú históriu, ktorá siaha až do 16. storočia. Pôvodne sa vyrábal vo vidieckych oblastiach Lombardie, kde sa používal predovšetkým ako luxusná pochúťka. Postupne sa rozšírila do ďalších regiónov a získala si miesto na talianskych stoloch. Dnes je mascarpone obľúbené po celom svete a teší sa veľkej popularite vďaka svojej všestrannosti a jemnosti.

Čo je mascarpone?

Mascarpone je taliansky syr, ktorý pochádza z oblasti Lombardie. Vyrába sa z čerstvej smotany a kyseliny vínnej (alebo citrónovej šťavy), ktorá mu dodáva mierne kyslú chuť a jedinečnú štruktúru pripomínajúcu hustú šľahačku. Nie je vyzretý, čo znamená, že sa vyrába čerstvý a musí sa rýchlo spotrebovať. Na rozdiel od tradičných syrov neobsahuje syridlo a má vyšší obsah tuku, takže je bohatý a zamatovo jemný.

Mascarpone

mascarpone

Ako sa vyrába mascarpone?

Postup výroby mascarpone je jednoduchý. Zahriata smotana sa zmieša s kyselinou, ktorá spôsobí jej zrazenie a vznik syra. Ten sa potom precedí cez plátno, aby sa odstránila prebytočná tekutina. Výsledkom je hustá krémová hmota, ktorá je na dotyk hladká a má príjemnú, mierne sladkú chuť.

Použitie mascarpone v kuchyni

Mascarpone je najznámejšie ako súčasť tiramisu, ale jeho použitie siaha oveľa ďalej. Vďaka svojej neutrálnej chuti je ideálne na sladké aj slané jedlá. Okrem tiramisu sa mascarpone často používa v spojení s ovocím, kde jeho krémová štruktúra dokonale dopĺňa sviežosť jahôd, malín alebo čučoriedok. Môže sa tiež vmiešať do krémov alebo sa z neho pripraví jednoduchý tvarohový koláč.

Mascarpone

Mascarpone sa môže použiť do sladkých aj slaných jedál

V slaných jedlách je mascarpone vhodné do omáčok na cestoviny, ktorým dodá jemnosť a krémovosť. Výborne sa hodí v kombinácii s lososom alebo hubami, prípadne do rizota.

 

Mascarpone však môžete zmiešať aj s bylinkami a cesnakom a pripraviť tak jednoduchý, ale chutný dip na čerstvú zeleninu alebo pečivo. Možno ho pridať aj do nátierok.

Aktuálne TOP ponuky

Objavte naše najlepšie ponuky na dovolenku a ušetrite!

Najnovšie články

Sledujte náš FB profil, aktuálne informácie z Talianska a tipy pre vašu dovolenku