Ak sa chcete vybrať na výlet do Toskánska, zastavte sa vo Florencii a okrem pamiatok, ako sú Santa Maria Novella, Ponte Vecchio a mestská katedrála, si nenechajte ujsť ani tradičné jedlá. Florencia je mesto plné umenia, priateľských ľudí, malebných výhľadov a predovšetkým množstva dobrého jedla!
Lampredotto
Jedno z najdôležitejších jedál florentskej a toskánskej tradície. Lampredotto je lahodná kombinácia chleba a mäsa (presnejšie "abomaso", jeden zo štyroch žalúdkov dobytka), ktorú sprevádza zelená omáčka z paradajok, cibule, zeleru a petržlenu.
Ribollita
Medzi ďalšie jedlá tradičnej toskánskej kuchyne patrí jedna konkrétna polievka: ribollita. Jej recept nájdete dokonca v niekoľkých knihách receptov zo stredoveku! Je to jedlo, ktoré prežilo stáročia bez väčších zmien. Ribollita je zeleninová polievka, ktorá sa "prevarí" a vďaka šikovnému miešaniu ingrediencií získava nové chute. Kvalita ingrediencií je, samozrejme, veľmi dôležitá: dobrý olej, paradajky, soľ, cibuľa a predovšetkým kvalitná fazuľa.
Fiorentina
Tu sa dostávame k jednému z najhorúcejších jedál toskánskej a florentskej tradície: kráľovnej steakov. Fiorentina, ktorá sa získava z hovädzieho stehna Chianina, je steak s hmotnosťou od 1,3 do 1,7 kg. Dobrý steak fiorentina sa musí podávať prepečený. Pripravuje sa na horúcom uhlí tri až štyri minúty. Pri dlhšej príprave hrozí, že sa stratí lahodná šťava. Podľa tradície je prísne zakázané pridávať akékoľvek korenie.