Collio, malebný región rozprestierajúci sa na hranici medzi Talianskom a Slovinskom, je klenotom pre milovníkov vína, ktorí túžia po autentickom zážitku plnom chutí a tradícií. Tento regionálny klenot je známy svojimi vinicami, úchvatnou panorámou a vynikajúcou kulinárskou scénou.
V Colliu je víno neodmysliteľne spojené s regiónom. Vinohrady sa rozprestierajú v kopcovitom teréne, kde sa pestuje niekoľko odrôd, napríklad Friulano, Ribolla Gialla a Sauvignon Blanc. Miestni vinári sa venujú tradičnej výrobe vína a vytvárajú lahodné nápoje, ktoré odrážajú jedinečnú pôdu Collio.
Okrem nádherných viníc ponúka Collio aj malebné dedinky a historické pamiatky. Gorizia, hlavné mesto oblasti, má bohatú históriu, ktorá je viditeľná v jeho elegantných budovách a námestiach. Pri prechádzke uličkami Gorizie môžete objaviť malebné obchodíky ponúkajúce miestne špeciality a remeselné výrobky.
Collio sa pýši aj svojou kulinárskou rozmanitosťou. Miestne reštaurácie a trhy ponúkajú vynikajúce jedlá inšpirované tradičnou friulskou kuchyňou. K týmto pochúťkam sa často podávajú miestne vína, ktoré vytvárajú úžasnú harmóniu chutí.
Ak ste milovníkmi vína, odporúčame vám navštíviť napríklad tieto vynikajúce vinárstva:
-
Marco Felluga: Toto rodinné vinárstvo má dlhoročnú tradíciu výroby kvalitného vína. Špecializujú sa na odrody ako Pinot Grigio, Sauvignon a ďalšie.
-
Livio Felluga: Ďalšia vinárska rodina s bohatou históriou, ktorá vyrába vína od roku 1956. Spoločnosť Livio Felluga sa zameriava na tradičné odrody a jej vína sa považujú za medzinárodne uznávané.
-
Venica & Venica: Toto vinárstvo má korene v 19. storočí a je známe svojimi fľašami hrozna Friulano. Ich vinice sa rozprestierajú v niekoľkých častiach Collio, čo prispieva ku komplexnému profilu ich vín.
-
Primosic: Primosic je malé vinárstvo, ktoré sa špecializuje na vína z odrody Ribolla Gialla a kladie dôraz na tradičné výrobné metódy a rešpektovanie životného prostredia.
-
Edi Keber: Edi Keber sa špecializuje na biele vína a je vášnivým výrobcom, ktorý kladie dôraz na pôdu a mikroklímu regiónu. Jeho vína sú plné komplexných chutí a výrazného charakteru.
-
Náš tajný tip - Joško Gravner je výnimočný vinár, ktorý má v Colliu vynikajúcu povesť. Hoci v súčasnosti pôsobí vo vinárstve vo Friuli Venezia Giulia, je uznávaný aj za hranicami Talianska. Gravner je známy svojím nekonvenčným prístupom k výrobe vína a silným dôrazom na tradičné a historické metódy.
Jeho vinárstvo je známe najmä výrobou pomarančového vína, štýlu, ktorý sa vyznačuje dlhoum kvasením a maceráciou na špirále, ako aj používaním veľkých amfor vyrobených najmä z hliníka a dreva. Gravnerove metódy sú inšpirované tradičným spôsobom výroby vína, ktorý sa praktizoval v starovekom Grécku a Ríme.
Jeho vína sú často komplexné a plné charakteru s výraznými tónmi ovocia a minerálov. Hoci Gravnerove vína môžu byť nezvyčajné pre tých, ktorí sú zvyknutí na konvenčné moderné vína, jeho prácajeho práca získala medzinárodné uznanie a jeho vinárstvo sa považuje za jedno z najzaujímavejších svojho druhu.
Pre milovníkov vína, ktorí chcú zažiť niečo iné a autentické, by mohla byť návšteva vinárstva Joska Gravnera fascinujúcim dobrodružstvom.