Tento nápoj vznikol v prvej polovici 20. storočia, keď bol vytvorený ako variácia na Americano. Legendárny príbeh hovorí o talianskom grófovi menom Camillo Negroni, ktorý požiadal barmana, aby vylepšil jeho obľúbený aperitív Americano pridaním ginu namiesto sódovej vody. Tak sa zrodil nápoj Negroni, ktorý si rýchlo získal popularitu po celom svete.
Negroni sa vyrába jednoduchým zmiešaním ginu, červeného vermutu a Campari. Nápoj sa podáva s veľkým množstvom ľadu a ozdobený plátkom pomaranča, ktorý mu dodáva príjemnú arómu a jemnú sladkosť.
Negroni sa tradične podáva v nízkom pohári na kockách ľadu, ktorý zabezpečuje postupné chladenie nápoja a zachováva jeho intenzitu. Ako ozdoba sa na okraj pohára umiestni plátok pomaranča.
Ak hľadáte zmenu, vyskúšajte jednu z týchto variácií:
-
Negroni Sbagliato je variácia klasického Negroni, v ktorej sa gin nahrádza proseccom (talianskym šumivým vínom). Táto variácia dodáva nápoju ľahší a osviežujúcejší charakter. Zmiešajte 1 diel Campari, 1 diel červeného vermutu a 1 diel prosecca. Podávajte s plátkom pomaranča ako ozdobou.
-
Boulevardier je variácia Negroni, pri ktorej sa namiesto ginu používa bourbon. Táto variácia dodáva nápoju jemné dymové a karamelové tóny. Zmiešajte 1 diel bourbonu, 1 diel červeného vermutu a 1 diel Campari. Podávajte s plátkom pomaranča alebo citróna na ozdobu.
-
White Negroni je variácia, v ktorej sa červený vermut nahradí bielym vermutom a Campari bylinným likérom, ako je Suze alebo Cocchi Americano. Táto variácia je sviežejšia a menej horká ako klasické Negroni. Zmiešajte 1 diel ginu, 1 diel bieleho vermutu a 1 diel bylinného likéru. Podávajte s plátkom citróna na ozdobu.
-
Kávové Negroni: Kávové Negroni je variácia, ktorá do nápoja pridáva kávovú príchuť. Zmiešajte 1 diel ginu, 1 diel červeného vermutu, 1 diel Campari a 1 diel kávového likéru, napríklad Kahlúa. Podávajte s plátkom pomaranča ako ozdobou.
Negroni je silný a aromatický nápoj, ktorý je ideálny ako aperitív pred večerou alebo ako nápoj na letné večery s priateľmi. Vďaka svojej horkosti a komplexnosti je vhodný pre tých, ktorí hľadajú silnejší aperitív. Odporúča sa podávať ho s malým občerstvením, ako sú olivy alebo syr, aby sa zvýraznili chuťové nuansy tohto kultového nápoja.