Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Chinotto je typický taliansky nealkoholický nápoj s horkosladkou chuťou, ktorý sa vyrába z citrusových plodov s názvom Citrus myrtifolia alebo chinotto. Toto malé horké ovocie vyzerá trochu ako malý pomaranč, ale má veľmi špecifickú, mierne trpkú chuť.

Chinotto sa v Taliansku začalo vyrábať v 30. rokoch 20. storočia a dodnes je v krajine veľmi obľúbené, najmä medzi milovníkmi tradičných, mierne retro chutí.

 

Ako chutí? Predstavte si niečo medzi kolou, tonikom a pomarančom. Má tmavú farbu ako kola, ale chuť je oveľa horkejšia a citrusovejšia, často s bylinnými tónmi. Niekedy sa prirovnáva k aperitívom alebo digestívom, hoci je úplne nealkoholický.

Kde ho nájdete?

V Taliansku ho nájdete takmer všade - v bežných supermarketoch (Coop, Conad, Esselunga), v malých baroch alebo reštauráciách. Typické značky sú San Pellegrino, Lurisia alebo Neri. V posledných rokoch zažíva opätovnú popularitu vďaka vlne záujmu o retro výrobky a originálne regionálne špeciality.

chinotto

Citrus myrtifolia alebo chinotto

Ako a s čím ho piť?

Chinotto má veľmi výraznú chuť, takže záleží na tom, či si ho chcete vychutnať samostatne alebo v kokteile:

Samostatne, dobre vychladené - ideálne s ľadom a plátkom pomaranča alebo citróna.

S alkoholom - môže sa miešať s ginom alebo vermutom, podobne ako tonik. Skvelý je aj s Campari alebo Aperolom, ak chcete niečo horké, ale menej sladké ako klasický spritz.

S jedlom - hodí sa k:

  • Olivami, sušenou šunkou, pecorínom alebo parmezánom.
  • Tučnejším mäsom - ako je porchetta alebo grilované klobásy
  • Sladké pečivo alebo dezerty - napr. s cantuccini alebo koláčom

V kuchyni - Chinotto sa dá použiť aj na marinovanie mäsa (naozaj výborné na bravčové alebo kuracie mäso) alebo ako zaujímavá prísada do dezertov, napríklad do sorbetu alebo tortovej polevy.

 

Už ste ho ochutnali?