Ostrov Sardínia leží v Stredozemnom mori, juhozápadne od talianskej pevniny. Východnú časť pobrežia obmýva Tyrrhénske more. Po Sicílii je 2. najväčším ostrovom Talianska. Ostrov má rozlohu cca 24 090 km². Sardínia je tiež označovaná ako,, Smaragdový ostrov ", pretože morská voda je tu krištáľovo čistá. Pobrežie je prevažne členité a tvorí ho ako skaly, tak i množstvo piesočných a okruhliakových pláží. Najvyhľadávanejšími plážami sú tie v oblasti Costa Smeralda (Smaragdová pláž) na severovýchode ostrova. Costa Smeralda je jedným z najexkluzívnejších úsekov pobrežia nielen na Sardínii, ale v celom Taliansku. Sardinské pláže sú prekrásne s tyrkysovou vodou, divoké útesy, vysoké hory lákajú každoročne mnoho turistov. Sardínia je ideálna pre milovníkov potápania a plachtenie.
Sardínia, s hlavným mestom Cagliari je právom označovaná za Perlu Stredomoria alebo Európsky Karibik. Na ostrove je možnosť vidieť pamiatky z dôb prehistorických, z doby bronzovej až železnej, ale aj z neskoršej doby rímskej. Návštevníci môžu využívať ubytovanie od rezidencií a hotelov strednej triedy až po najluxusnejšie hotely a rezorty. Na mnohých miestach je možné zahliadnuť voľne žijúce plameniakmi. Sardínia je rôznorodá, nájdete tu prekrásne piesočné pláže a turistické strediská, ale aj divoko rozoklané útesy a opustené pláže. Vnútrozemie pôsobí skôr vyprahnutým, divokým a opusteným dojmom.
Úradným jazykom je tu taliančina. Vyskytujú sa tu aj iné románske jazyky a dialekty: sassarština, gallurština (korzický dialekt), tabarština (dialekt ligurštiny) a algerština (z oblasti okolo mesta Alghero, katalánsky dialekt).
Medzi typické sardínskej pokrmy a nápoje patria:
Sead / SEBADAS - vyprážané syrové taštičky s medom
PANNE CARASAU- tenký chlieb; základnými zložkami sú kvasnice, soľ, voda a krupica z tvrdej pšenice.
CANESTRATO je tvrdý syr vyrobený z kravského mlieka miešaného s ovčím mliekom alebo kozím mliekom; termín canestrato odkazuje na trsťové koše používané na výrobu a uchovávanie syrov
Pecorino - syr vyrobený z ovčieho mlieka; chuť syra je slaná, výrazne pikantná
CASU MARZU ,, hnijúci syr "- syr zámerne infikovaný larvami múch; syr sa konzumuje s živými larvami.
MIRTO - horko-sladký likér vyrobený z myrty