V minulosti bola kombinácia polenty s pečenými vtákmi (v dialekte osei) v talianskej kuchyni, najmä v Lombardii, naozaj bežná. Toto jedlo sa podávalo najmä na vidieku, kde bola polenta jedným z hlavných zdrojov obživy. Dezert Polenta e Osei vznikol ako hravá variácia tejto tradície, hoci už nemá nič spoločné so skutočnými vtákmi. Názov teda zostáva odkazom na pôvodnú verziu, ale moderná verzia je čisto sladká.
Zloženie dezertu
Dezert Polenta e Osei sa skladá z piškótového základu, krémovej náplne (často čokoládovej alebo lieskovoorieškovej), marcipánu (ktorý tvorí vrchnú časť a zvyčajne je zafarbený na žlto, aby imitoval tradičnú polentu) a čokoládových vtáčikov, ktorí sa používajú ako dekorácia a symbolizujú vtáčiky z pôvodného slaného receptu.
Kde ochutnať
Polenta e Osei je v Bergame známy dezert, ktorý sa často podáva pri špeciálnych príležitostiach, ale aj ako suvenír pre turistov. Tento dezert si môžete kúpiť v cukrárňach po celom meste, najmä v Bergamo Alta, historickom centre mesta. Mnohé miestne cukrárne a pekárne ponúkajú túto pochúťku. Najznámejšie sú tradičné podniky, ktoré dodržiavajú pôvodné recepty. Dezert je nielen sladkou pochúťkou, ale aj pripomienkou kultúrneho a gastronomického dedičstva regiónu Lombardia.