Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Taliansko je krajina, kde aj to najjednoduchšie jedlo môže byť malým kulinárskym zázrakom - a panzerotti sú toho skvelým príkladom. Tieto vyprážané alebo pečené kapsičky z kysnutého cesta, najčastejšie plnené paradajkovou omáčkou a mozzarellou, si podmanili nielen Apúliu, odkiaľ pochádzajú, ale aj celý svet.

Panzerotti pochádzajú z južného Talianska, najmä z oblasti Apúlia, kde sa tradične pripravovali ako rýchle občerstvenie alebo snack. Apúlia bola vždy regiónom, kde ľudia dokázali vytvoriť skvelé jedlá z mála a panzerotti vznikli jednoduchou kombináciou cesta, paradajok a syra. Čoskoro sa však rozšírili aj do iných častí Talianska a stali sa obľúbeným pouličným jedlom.

Čím sú panzerotti také výnimočné?

  • Mäkké a nadýchanécesto, podobné cestu na pizzu, ale tenšie. Keď je vyprážané (alebo pečené), má krásnu zlatistú farbu a chrumkavú kôrku.

  • Náplň - najklasickejšou kombináciou je paradajková omáčka a mozzarella, ktorá sa pri vyprážaní krásne roztiahne. Často sa pridáva aj šunka, saláma, ricotta, ančovičky alebo rôzne bylinky či feferónky.

  • Smaženie alebo pečenie - pôvodné panzerotti sa smažia na veľkom množstve oleja, vďaka čomu sú chrumkavé a neodolateľne voňavé. Existujú však aj pečené verzie, ktoré sú ľahšie a často sa pripravujú doma.

Panzerotti

Panzerotti

Panzerotti vo svete

Z Talianska sa panzerotti rozšírili do zahraničia, najmä tam, kde žijú silné talianske komunity, ako napríklad v Argentíne, USA a Kanade. V týchto krajinách sa často nazývajú "pizza pockets" alebo "turnovers" a ponúkajú sa s rôznymi náplňami vrátane moderných variácií so zeleninou, syrom alebo pikantnými omáčkami.

 

Najlepšie chutia ešte horúce, keď sa syr po zahryznutí krásne roztiahne. Sú ideálne na rýchly obed, občerstvenie alebo ako pohostenie na večierok. Vďaka menšiemu formátu sa výborne hodia ako finger food.

Panzerotti

Panzerotti pochádzajú z Apúlie, ale ako pouličné jedlo ich môžete jesť po celom Taliansku, dokonca aj v Miláne

Panzerotti sú dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín sa dá vytvoriť absolútna pochúťka. Či už ich budete jesť na ulici v Bari, alebo si ich pripravíte doma, ich chrumkavú kôrku a horúcu voňavú náplň si zamilujete. Stačí jedno zahryznutie a pochopíte, prečo sú panzerotti takým hitom talianskej pouličnej kuchyne!