Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Pane carasau je tradičný sardínsky chlieb s veľmi tenkou a chrumkavou štruktúrou. Má okrúhly tvar a pripomína skôr žemľu ako tradičný bochník. Jeho názov pochádza zo sardínskeho slova "carasare", čo znamená "opekať". - Chlieb získava svoju typickú chrumkavosť práve pečením pri vysokej teplote.

Pane carasau vznikol ako praktické jedlo pre pastierov, ktorí trávili týždne mimo domova. Pri správnom skladovaní sa chlieb nekazí ani po niekoľkých mesiacoch. Vďaka tomu bol ideálny na cesty a do hôr.

 

Cesto sa pripravuje z múky, vody, soli a droždia. Po vykysnutí sa vyvaľuje na veľmi tenké placky, ktoré sa pečú vo veľmi horúcej peci. Počas pečenia sa placka nafúkne ako balón, potom sa vyberie, rozreže na dve časti a opäť sa krátko upečie, aby získala chrumkavú konzistenciu.

Carasau

Pane carasau sa počas pečenia nafúkne

Pane carasau sa konzumuje suchý ako príloha k údeninám alebo syru, ale často sa zvlhčuje vodou alebo vývarom, preklína saparadajkovou omáčkou, syrom a niekedy aj vajíčkom, čím vzniká tradičný "pane frattau", sardínska obdoba lasagní.

 

Nájdete ho v každom sardínskom supermarkete, reštaurácii a farmárskom obchode. V posledných rokoch sa objavuje aj v talianskych obchodoch na pevnine a v zahraničí ako tradičná pochúťka.