Pane carasau vznikol ako praktické jedlo pre pastierov, ktorí trávili týždne mimo domova. Pri správnom skladovaní sa chlieb nekazí ani po niekoľkých mesiacoch. Vďaka tomu bol ideálny na cesty a do hôr.
Cesto sa pripravuje z múky, vody, soli a droždia. Po vykysnutí sa vyvaľuje na veľmi tenké placky, ktoré sa pečú vo veľmi horúcej peci. Počas pečenia sa placka nafúkne ako balón, potom sa vyberie, rozreže na dve časti a opäť sa krátko upečie, aby získala chrumkavú konzistenciu.

Pane carasau sa konzumuje suchý ako príloha k údeninám alebo syru, ale často sa zvlhčuje vodou alebo vývarom, preklína saparadajkovou omáčkou, syrom a niekedy aj vajíčkom, čím vzniká tradičný "pane frattau", sardínska obdoba lasagní.
Nájdete ho v každom sardínskom supermarkete, reštaurácii a farmárskom obchode. V posledných rokoch sa objavuje aj v talianskych obchodoch na pevnine a v zahraničí ako tradičná pochúťka.