Pokračovaním v používaní našich webových stránok súhlasíte s používaním súborov cookie v súlade s Pravidlami o ochrane súkromia.

Nastavenia Akceptovať všetky

Kedy?
2

Osoby

  • Dospelí

    2

  • Deti

    0

Filtre

  • Stravovanie

  • Typ ubytovania

  • Vybavenie

  • Aktivity

  • 0 m

    3 000 m

Keď sa povie talianska kuchyňa, väčšina ľudí si predstaví pizzu, cestoviny alebo tiramisu. Taliansko je však aj krajinou bohatou na jedlá z morských plodov - a jedným z najchutnejších je brodetto, tradičné rybie polé.alebo dusené mäso, ktoré pochádza z oblastí pozdĺž pobrežia Jadranského mora, najmä z regiónov Marche, Abruzzo a Molise.

Čo je brodetto?

Brodetto (niekedy tiež brodet, brudet alebo brodetto di pesce) je husté dusené rybie mäso alebo polievka, ktorá vznikla ako rybárske jedlo. Rybári do neho hádzali to, čo v ten deň ulovili - rôzne druhy rýb, mäkkýšov a kôrovcov. Výsledkom bol chutný a výživný pokrm, ktorý si našiel svoje miesto nielen na stoloch rybárov, ale neskôr aj v luxusných reštauráciách.

Recept sa líši od regiónu k regiónu, od mesta k mestu - dokonca aj od rodiny k rodine. Vždy však ide o kombináciu čerstvých rýb, paradajok, cesnaku, olivového oleja, bieleho alebo červeného vína a aromatických byliniek.

Regionálne varianty

  • Brodetto alla vastese (Abruzzo): pripravuje sa bez paradajok, ale s paprikou a vínnym octom.

  • Brodetto di Fano (Marche): tradične sa pripravuje z 13 druhov morských rýb - symbolicky toľko, koľko bolo apoštolov pri Poslednej večeri.

  • Brodetto alla termolese (Molise): okrem rýb sa často používajú kraby alebo krevety a červené víno.

  • Brudet (Istria a Chorvátsko): podobná verzia na druhej strane Jadranu, niekedy pripravovaná v pekáči v rúre.

Brodetto

Brodetto, talianska tradičná rybacia polievka

Ako sa brodetto podáva?

Brodetto sa zvyčajne podáva s bielym chlebom alebo grilovanou polentou, ktoré nasiaknu šťavou z rybieho vývaru. Pokrm býva sýty, intenzívny a aromatický - ideálny na letnú večeru pri mori aj na zimný večer s výhľadom na prístav.

Zaujímavosť

V niektorých talianskych mestách, napríklad v Porto Recanati, sa každoročne konajú festivaly brodetty, na ktorých môžu návštevníci ochutnať rôzne verzie tohto pokrmu a dozvedieť sa viac o jeho histórii.